U trendu

Sudija SAD naredio državi Teksas da s reke Rio Grande ukloni barijeru protiv migranata

Sudija je u sredu naredio državi Teksas da već do 15. septembra ukloni veliku plutajuću barijeru s obale reke Rio Grande poosle protesta vlada SAD i Meksika zbog najnovije taktike republikanskog guvernera Grega Abota (Greg Abbott) da spreči migrante da pređu granicu.

Guverner Abot odlučio je da prkosi administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) time što je u julu odbio zahtev federalnih vlasti SAD da ukloni plutajuću barijeru na reci i poručio šefu američke države da će se u vezi s tim „videti na sudu“ – što se sada i desilo, a istakao da Teksas ima ovlašćenje da štiti svoju granicu.

Država Teksas će verovatno uložiti žalbu na odluku američkog okružnog sudije Dejvida Ezre iz Teksasa. Ta država je u poslednje dve godine agresivno pomerala zakonske granice da bi obuzdala priliv migranata, te je ostavila i plutajuću barijeru.

Desetine jarko narandžastih plutača – bova metarskog prečnika sa sidrima u koritu reke stvorile su barijeru dužu od fudbalskog terena na delu reke gde migranti često pokušavaju da pređu iz Meksika. Teksas je postavio i žičanu i čeličnu ogradu na granici, a naoružane službenike ovlastio da hapse migrante zbog optužbi za upad.

Bove raspoređene u julu donele su brz pravni izazov američkog Ministarstva pravosuđa koje je optužilo Teksas da bez dozvole postavlja barijeru na međunarodnu granicu. Administracija predsednika Džoa Bajdena je takođe rekla da je barijera izazvala humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl pas (Eagle Pass) gde su granične patrole zabeležile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000 što je manje nego u isto vreme prošle godine.

Bajdenova administracija je saopštila da je ilegalni prelazak granice opao jer su nova imigraciona pravila stupila na snagu u maju pošto su istekla ograničenja za azil u vezi s pandemijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar