U trendu

Suđenje Trampu u Džordžiji trajaće četiri meseca s više od 150 svedoka

Specijalni tužilac u postupku koji se u američkoj saveznoj državi Džordžija vodi protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) zbog subverzije predsedničkih izbora 2020. godine, procenio je danas na pripremnom ročištu da će suđenje verovatno trajati četiri meseca i da će biti pozvano više od 150 svedoka.

Suđenje Trampu je zakazano za 4. mart 2024. godine, usred stranačkih „predizbora“ na kojima se bira ko će predstavljati Republikansku stranku SAD na izborima za predsednika države u novembru te godine. Tramp se nominovao za republikanskog kandidata i vodi u ispitivanjima javnog mnjenja.

Pripremno ročište pred sudijom Višeg suda džordžijskog okruga Fultonom Skotom Makafijem (Scott McAfee) prenošeno je uživo preko televizije i preko Jutjub kanala tog sudije, što je potpuno drugačija praksa u odnosu na tri odvojena krivična postupka koji se vode protiv Trampa pred drugim sudovima u SAD gde nije bilo dozvoljeno ni unošenje kamera na ročišta.

Specijalni tužilac Nejtan Vejd (Nathan Wade) procenio je da će suđenje trajati četiri meseca, što ne uključuje proces izbora članova porote.

Pripremno ročište je zakazano po zahtevu za razdvajanje postupaka dvojici od 18 saoptuženih sa Trampom. Za sada se ne zna kakva će biti odluka sudije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar