Sukobi u Jerusalimu na protestima protiv obaveznog služenja vojske

Hiljade ultraortodoksnih jevrejskih muškaraca sukobilo so sinoć sa izraelskom policijom u centru Jerusalima tokom protesta protiv naređenja Vrhovnog suda o njihovom obaveznom služenju vojnog roka.

Prema toj istorijskoj odluci donetoj prošle nedelje, Vladi je naređeno da počne da regrutuje ultraortodoksne muškarce, a mogla bi da dovede do raspada vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua u vreme kada Izrael vodi rat u Gazi.

Desetine hiljada muškaraca okupilo se u ultraortodoksnom kvartu na protestu zbog naredbe. Kada je pao mrak masa se uputula ka centru Jerusalima i protesti su postali nasilni.

Izraelska policija saopštila je da su demonstranti bacali kamenje i napali kola ultraortodoksnog ministra. Policija je koristila vodene topove i na konjima rasturala masu, ali su protesti trajali do kasno sinoć.

Služenje vojnog roka je obavezno za većinu jevrejskih muškaraca i žena, ali politički moćne ultraortodoksne partije su dobile izuzeće od vojne obaveze za svoje pristalice, umesto čega oni pohađaju verske seminare.

Taj dugogodišnji aranžman izazvao je nezadovoljstvo u široj javnosti, a to osećanje je pojačano tokom osmomesečnog rata protiv palestinskog Hamasa u pojasu Gaze. U borbama u Gazi poginulo je više od 600 vojnika, a desetine hiljada rezervista je aktivirano, čime su im se poremetile karijere, poslovi i životi.

Ultraortodoksne partije i njihove pristalice kažu da bi prisiljavanje muškaraca da služe vojsku uništilo njihov način života.

Ranije tokom dana u nedelju hiljade muškaraca okupilo se na trgu i pridružilo masovnoj molitvi. Mnogi su nosili plakate sa kritikama vlade.

Ultraortdoksne stranke ključni su članove Netanjahuove vladajuće koalicije i mogli bi da izauovu nove izbore ako odluče da napuste vlast iz protesta. Vođe tih partija još nisu rekle da li će napustiti Vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.