U trendu

Svet danas i sutra slavi Dan pobede, Evropa i Dan Evrope

 U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom danas će u Beogradu obeležiti ambasadori Ukrajine, SAD, Italije, Kanade, Norveške, Poljske i Slovenije, kao i predstavnici ambasada Nemačke, Francuske, Holandije i drugih zemalja polaganjem venaca u Spomen parku oslobodiocima Beograda.

Dan Evrope 9. maj biće u Beogradu obeležen danas i sutra.

Evropski pokret u Srbiji danas popodne organizuje simboličnu šetnju „Evropski putokazi“, od Cvetnog trga do Trga republike, u kojoj će učestvovati predstavnici Foruma mladih, Delegacije EU, ambasada zemalja EU , međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i Ministarstva za evropske integracije Srbije.

U Endžio habu posle toga Forum mladih i Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji organizuju“Javni čas“ o evropskim integracijama Srbije.

Na Dan Evrope, 9. maja šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre organizuje proslavu u botaničkoj bašti „Jevremovac“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.