U trendu

Aktivisti traže da EU zabrani reklamiranje fosilnih goriva

HAG – Više od 20 grupa za zaštitu životne sredine i klime pokrenulo je danas kampanju za zabranu reklamiranja i sponzorisanja upotrebe fosilnih goriva u Evropskoj uniji.

Ulaz u naftnu rafineriju Šel u Roterdamu blokiralo je više od 80 aktivista Grinpisa kako bi skrenuli pažnju na Inicijativu evropskih građana za zabranu reklamiranja, poput zabrane reklamiranja duvana.

Akcija je organizovana mesec dana pre početka Samita Ujedinjenih nacija o klimi, COP26 u Glazgovu čiji je cilj jačanje posvećenosti ograničenju globalnog otopljavanja na ispod dva stepena Celzijusa, prenosi Rojters.

Kompanija Šel navela je da ulaže milijarde dolara u smanjenje karbonske energije a da bi do promene poslovanja došlo kupci moraju preko reklama ili društvenih mreža da saznaju koja rešenja sa nižim ugljenikom firma nudi ili razvija.

Kampanja za zakon o zabrani reklama vezanih za fosilna goriva u EU treba da prikupi milion potpisa za godinu dana kako bi bila uspešna. Nakon toga bi Evropska komisija morala da razmotri zahtev, ali nije obavezna da preduzme korake.

Ekološka koalicija smatra da bi takav zakon podigao svest javnosti o proizvodima i tehnologijama odgovornim za klimatske promene i druge ekološke i zdravstvene probleme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.