U trendu

„Amerikanci su poludeli“: Jedan od najstarijih univerziteta u SAD uvodi kurs – protiv Rusije

Univerzitet u Džordžtaunu, jedna od najstarijih i najuticajnijih američkih visokoškolskih ustanova, uvodi kurs za studente pod nazivom „Ruski hibridni rat“.

Na sajtu tog univerziteta je saopšteno da će studenti biti u prilici da saznaju šta su to „ruski trolovi i botovi“, „informacione operacije Kremlja“, „mešanje u američke izbore“ i „aneksija Krima“.

U saopštenju je navedeno da je nakon predsedničkih izbora 2016. godine u SAD „porasla svest o novom načinu rata koji vodi Kremlj“. Studentima će biti predočeno i kako se Rusija „ustremila na američko društvo i građane“, navedeno je u opisu kursa.

„Sajber napad na Estoniju 2007. godine, invazija na Gruziju 2008. godine… Manipulacija, uticaj i negiranje. ’Ilegalci‘, ’patriotski hakeri‘ i ’zeleni čovečuljci‘. Oligarsi, kompatriote i korisne budale“, termini su koje je Univerzitet u Džordžtaunu naveo u opisu kursa.

Takođe je saopšteno da će predavanja biti posvećena ruskoj doktrini i ideologiji, kao i da će se sa studentima analizirati primeri i pitanje zašto je to izazov za SAD i njihove saveznike.

Ovu najavu su u ekspreti u Rusiji dočekali rečima da „prijatelji“ Rusije ponovo pokušavaju da izvrše pritisak na umove mladih Amerikanaca.

Ovaj kurs bi mogao da kod studenata izazove mržnju prema Rusiji, smatra profesor katedre za spoljnopolitičke poslove Rusije Fakulteta za nacionalnu bezbednost Sergej Fokin.

„Oni (SAD) su već poludeli. Ceo svet im se smeje, unutrašnji politički sukobi pretvorili su se u podmeh u celom svetu. Za studente ovo (novi kurs) može da izazove mržnju prema Rusiji. Ovde nema ničeg iznenađujućeg, oni osećaju da gube svoje pozicije u svetu — Kinezi ih preskaču koracima od sedam milja, mi ih prevazilazimo u vojnoj oblasti — i ne znaju šta da rade. Život će pokazati“, objasnio je Fokin za Sputnjik.

Sa svoje strane, profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Domrin smatra da je ovo još jedan primer pritiska na umove mladih Amerikanaca.

„Univerzitet menja stav kako vetar duva, on egzistira od donacija iz raznih ministarstava i odeljenja… Naravno, dobiće veoma dobre donacije kako od Pentagona, tako i od Stejt departmenta, CIA, od svih velikih ’prijatelja‘ Rusije. I naravno, ovo je pokazatelj da će mlade Amerikance koji stupaju ili su već došli na ovaj zaista prestižan američki univerzitet, jasno je da će ove mlade Amerikance ispitivati upravo ti likovi koji će im držati ovaj kurs… Jasno je da je ovo još jedan pritisak na umove mladih Amerikanaca na univerzitetima koje su platili veliki ’prijatelji‘ Rusije“, naglasio je Domrin.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)