Anšober: Sve zavisi od učešća u vakcinaciji

BEČ – Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober pozvao je građane Austrije da se odluče za preokret u borbi protiv pandemije i učešće u vakcinaciji.

„Ono čemu smo se mesecima nadali sada je postala stvarnost „, naglasio je Anšober.

On je rekao da je sada važno realizovati četiri koraka – snažno dalje smanjenje broja novozaraženih kroz aktuelno zaključavanje, ubrzanje utvrđivanja kontakata kroz sveobuhvatnu digitalizaciju, masivno proširenje testiranja kako bi se infekcija što pre otkrila, i postepena primena vakcinacije na osnovu plana vakcinacije.

Ostvarenje tih ciljeva kao i veliko učešće građana u vakcinaciji mogu doprineti stavljanje pod kontrolu pandemije, iako virus neće nestati od jednog do drugog dana, ukazao je Anšober.

Naglasio je da sve zavisi od učešća u vakcinaciji, dodajući da ima pozitivan utisak, jer se sve više neodlučnih i nesigurnih odlučuje za vakcinu, a time i preokret u borbi protiv pandemije.

Podsetio je da je Austrija tokom 2020. sprovela više od 3,8 miliona PCR testova, dodatno više miliona antigenskih testova, a kod više od 360.000 ljudi utvrđen je virus.

Naveo je da je do 709 osoba zbog teškog oblika oboljenja bilo na intenzivnoj nezi, a da je sada broj smanjen na 385.

I pored aktuelno visokog broja novozaraženih u Austriji, prema prognozama dosledna primena zaključavanja, može u prvoj nedelji januara, kako kaže, doprineti smanjenju tog broja na 1.400 do 1.600 dnevno, a do 13. januara na intenzivnoj nezi bi broj pacijenata trebalo da se smanji na 275.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.