U trendu

AP: Mišustin će verovatno biti u službi Kremlja

MOSKVA – Nedostatak političke ambicije ili političkog iskustva budućeg premijera Rusije Mihaila Mišustina ukazuje na to da će on verovatno poslušno sprovoditi želje Kremlja, što je po mišljenju analitičara posebno važno u prelaznom periodu ustavnih reformi koje je predložio predsednik Vladimir Putin, piše danas AP.

Agencija navodi da Mišustin (53), karijerni birokrata koji je poslednjih 10 godina bio na čelu Federalne poreske službe, nikada nije imao nikakve političke ambicije i da se uvek držao po strani i daleko od politike.

U tekstu se ističe da on ne pripada nijednoj političkoj partiji i da u retkim intervjuima radije govori o inovacijama u poreskoj administraciji.

Njegova kandidatura šokirala je rusku političku elitu, koja sada razmišlja o budućim imenovanjima u vladi, navodi AP.

Agencija ističe da su Mišustina mnogi hvalili zbog modernizovanja rigidne ruske poreske administracije i povećanja naplate poreza.

U tekstu se dodaje da ga vladini zvaničnici i biznismeni opisuju kao profesionalnog i efikasnog rukovodioca koji dobro razume ekonomiju, što ga, kako se ocenjuje, čini dobrim kandidatom za premijera u vreme kada je ruska ekonomija oslabljena.

„Glavni zadaci novog premijera proizaći će iz potrebe da se modernizuje ekonomija. Mišustin ima reputaciju osobe koja ima iskustvo koje se za to traži“, napisao je na Fejsbuku Abas Galijamov, bivši pisac govora u Kremlju, koji je postao nezavisni politički analitičar.

Mihail Vladimirovič Mišustin ekonomski je političar koji je od 2010. godine na čelu ruske Federalne poreske službe.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Federalnoj poreskoj službi.

Posle toga radio je kao zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za Upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Jedan je od inicijatora otvaranja državne Više škole ekonomije, Instituta za ekonomiju nekretnina, a 2008. godine podneo je ostavku u javnoj službi da bi dve godine radio u kompaniji UFG Kapital partners.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar