U trendu

Asad odobrio veći prostup konvoja pomoći UN u severozapadni deo Sirije

DUBAI – Predsednik Sirije Bašar al Asad doneo je odluku o većem pristupu pomoći severozapadu Sirije iz pravca Turske i to uz, kako se navodi, podsticaj Ujedinjenih Arapskih Emirata, što predstavlja diplomatsku pobedu za tu zalivsku državu koja je obnovila veze sa Damaskom uprkos neodobravanju SAD.

Asadova odluka da odobri širi pristup pomoći konvoja UN na severozapad označila je prelazak sa njegovog dugogodišnjeg protivljenja prekograničnim tokovima pomoći u to područje, koje je pod kontrolom pobunjenika i gde 4 miliona ljudi zavisi od humanitarne pomoći, navodi Rojters.

Agencija navodi da uloga UAE u ubeđivanju Asada sugeriše da je ta zemlja počela da stvara određeni stepen uticaja u Damasku i pored toga što Rusija i Iran, kako se navodi, ostaju dominantni strani igrači.

Uprkos tome što su UAE nekada podržavali pobunjenike koji se bore za svrgavanje sirijskog predsednika, Abu Dabi je obnovio veze sa Damaskom poslednjih godina.

Neimenovai izvor bilzak sirijskoj vladi rekao je da ne treba potceniti ulogu UAE u razgovorima sa Asadom, a drugi izvor, blizak Emiratima, rekao je da je ta zemlja iskoristila „svoju meku moć“ nad Asadom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar