U trendu

Asanž najavio žalbu na odluku o izručenju u SAD

LONDON – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će uložiti žalbu na odluku britanske vlade da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas Vikiliks.

„Danas se borba ne završava. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem“, navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim Tviter nalozima.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je navelo da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote. Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar