U trendu

Atanaskovic u Budimpesti posetila srpsku skolu Nikola Tesla

BUDIMPEŠTA – Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je danas srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju, kolegijum i biblioteku „Nikola Tesla” u Budimpešti.

Atanasković je istakla da su Srbi u Mađarskoj istorijska manjina, koja na ovom području živi više od tri veka i koja je uspela da, uprkos različitim izazovima, očuva svoj jezik, identitet, pismo i veru, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

„Dokaz međusobnog uvažavanja i suživota srpskog i mađarskog naroda na ovim prostorima je upravo postojanje brojnih srpskih institucija, a posebno obrazovne institucije Nikola Tesla, najvažnije srpske obrazovne ustanove u Mađarskoj koja na najbolji mogući način doprinosi našem ugledu, kako u našoj prijateljskoj zemlji Mađarskoj, tako i u celom regionu“, rekla je ministarka Atanasković.

Direktorka škole Jovanka Lastić istakla je da joj je izuzetna čast što je ministarka Atanasković, u okviru Dvanaestog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, posetila ovaj srpski obrazovni centar.

Lastić je dodala da skoro 800 dece pohađa ovu školu.

Prilikom posete, Atanasković je u knjigu utisaka upisala:

“Nepristajanje na zaborav sopstvene prošlosti, preduslov je za sigurnu i bolju budućnost. Moramo da znamo šta je naše kulturno nasleđe i gde su naši koreni. To je briga o budućnosti našeg naroda i naše zemlje. Hvala vam, dragi naši, što svojim zalaganjem i trudom predstavljate srpski narod i srpsku pamet izvan granica Republike Srbije“.

Učenici srpskog obrazovnog centra Nikola Tesla u Budimpešti organizovali su prigodni kulturni program za članove srpske delegacije.

Prilikom posete, ministarka Atanasković poklonila je komplete knjiga lektire za učenike osnovne škole i gimnazije, kao pribor i opremu za zabavište, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.