U trendu

Austrijanci rigorozni u Blajburgu: Uhapšen zbog ustaške kape

Austrijska policija je uhapsila starijeg učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape i odvela ga u nepoznatom pravcu, javio je index.hr.

Taj muškarac je ranije dao izjavu za ovaj hrvatski portal.

„Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine“, rekao je on.

Index.hr navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konacno morali da polože oružje. Portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojacala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnju misu koja je počela u podne predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega će se komemoracija nastaviti obraćanjem visokih zvaničnika, predstavnika pokrovitelja i organizatora, kao i polaganjem venaca.

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je danas vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održava centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji „prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše “Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990““.

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi „veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina“.

Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi“, tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, „u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.