U trendu

Beč: Iranski nuklearni pregovori ulaze u ključnu fazu

BEČ – Nuklearni pregovori u Beču između svetskih sila i Irana prelaze u ključnu fazu i narednih nekoliko nedelja biće presudne za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je danas jedan visko pozicionirani diplomata iz Evropske unije.

Američki zvaničnici doputovali su u Beč prošle nedelje na četvrtu rundu indirektnih pregovora sa Iranom o tome kako da se nastavi sa ispunjavanjem odredbi sporazuma iz koga se 2018. godine povukao bivši američki predsednik Donald Tramp.

Iran je nakon toga počeo da krši svoje obavezi i otprilike godinu dana kasnije počeo sa bogaćivanjem uranijuma, prenosi Rojters.

„Optimista sam, ukazala se prilika koja će biti otvorena još nekoliko nedelja, do kraja meseca. Ali potrebno je puno rada, vreme je ograničeno i nadam se da se pregovori u Beču neće prekidati“, izjavio je Žozef Borelj, prvi čovek evropske diplomatije i predsedavajući na pregovorima.

Suština sporazuma iz 2015. godine bila je u obustavljanju procesa obogaćivanja uranijuma u Iranu i zaustavljanje procesa izrade materijala neophodnog za proizvodnju nuklearnog oružja, a zauzvrat je trebalo da se Teheranu ukinu sankcija SAD, EU i UN.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je opisao pregovore kao teške i mukotrpne, ali dodao je da su vođeni u konstruktivnoj atmosferi.

„Vreme, međutim ističe. Cilj nam je puno obnavljanje iranskog nuklearnog dila, jer je to jedina garancija da Iran neće moći da dođe u posed nuklearnog oružja“, izjavio je Mas u Briselu.

Iran sve vreme poriče da je imao ambicije da proizvede nuklearno naoružanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar