U trendu

Bez Ustavnog suda nema pravičnih izbora

BRISEL/PODGORICA 23. januara (Tanjug) – Za Crnu Goru postoji ozbiljna opasnost od zaustavljanja pristupnih pregovora, što niko u Evropskoj uniji ne želi, ponovo je danas u Briselu upozorila ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ona je to kazala novinarima uoči početka današnje sednice Saveta za spoljne poslove u Briselu, na kojoj će ministrima EU biti predstavljen izveštaj o Crnoj Gori.

“Čekamo da vidimo da li će Crna Gora uspeti da imenuje nedostajuće sudije, Ustavni sud nije funkcionalan. Početkom februara biće šesti pokušaj, ako ni tada ne uspe postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svog evropskog puta, na šta i upozoravamo zbog duboke političke krize“, rekla je Fajon i dodala:

„Bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravične i primerene predsedničke i parlamentarne izbore, zbog toga je ovaj pokušaj ključan za napredak Crne Gore. Postoji ozbiljna opasnost da bismo mogli da zaustavimo pristupne pregovore, što niko u EU ne želi. Zbog toga EU pomaže Crnoj Gori da preduzme te korake“.

Ona je rekla da u ovom trenutku o tome ne želi da govori, jer se čeka završetak postupka koji je u toku saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda, kojih je više nego ranije.

„Za sada ne govorimo o tom scenariju, jer je očekivanje da Crna Gora napravi taj korak zbog toga što su za mart raspisani predsednički izbori”, navela je Fajon.

Kako prenosi portal RTCG, hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić-Radman je rekao da Briselu treba jasno orijentisana Crna Gora, spremna da prevaziđe krizu u koju je zapala.

“Izvestiću kolege o mojoj nedavnoj poseti Crnoj Gori i pozivam crnogorske političare da ozbiljno shvate poruke EU o funkcionalnosti Ustavnog suda i kontroverznog zakona o predsedniku”, rekao je Grlić Radman uoči početka današnje sednice Saveeta za opšte poslove.

Briselu je, kazao je, potrebna Crna Gora stabilna i jasno orijentisana ka evrpskim vrednostima i zato se i nadamo se da će prevazići trenutnu krizu i nastaviti evorpski put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.