U trendu

Bi-Bi-Si povlači svoje novinare iz Rusije

 Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) objavio je danas da povlači sve svoje novinare iz Rusije da osigura njihovu „bezbednost“ posle usvajanja zakona koji predvidja zatvorske kazne u slučaju širenja „lažnih informacija o vojsci“ i blokiranja njegovog sajta na ruskom jeziku u okviru ruske invazije na Ukrajinu.

Ocenivši da Moskva izgleda želi da „kriminalizuje nezavisno novinarstvo“ generalni direktor BBC-ija Tim Dejvi istakao je u saopštenju da „to ne ostavlja drugi izbor nego da se privremeno suspenduje rad svih novinara BBC Njuza“ na teritoriji Rusije.

On je naglasio da će ruski servis BBC-ija nastaviti da izveštava izvan Rusije.

Ruske vlasti su danas ograničile pristup sajtovima četiri nezavisna medija, pooštravajući kontrolu informacija dok Moskva sprovodi invaziju na Ukrajinu.

Prema registru medijskog regulatora (Roskomnadzor), u Rusiji je ograničen pristup sajtu na ruskom jeziku britanske mreže BBC, sajtu nemačke radio-televizije Dojče vele (DW), kao i internet stranicama Meduze i Radija Svoboda, ruskog ogranka Radija Slobodna Evropa.

Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno izmene Krivičnog zakona prema kojima je za iznošenje lažnih informacija o dejstvima Vojske Rusije u vojnim operacijama i disreditaciji vojske predvidjena kazna do 15 godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar