U trendu

Bivši direktor BBC podneo ostavku zbog intervjua sa Lejdi Di

LONDON – Toni Hol, koji je vodio BBC-jevu redakciju u vreme snimanja i emitovanja kontroverznog intervjua s princezom Dajanom 1995. godine, danas je podneo ostavku na dužnost direktora londonske Nacionalne galerije nakon što je objavljeno kritikovanje interne istrage sprovedene o tom intervjuu.

„Danas sam podneo ostavku na mjesto direktora Nacionalne galerije“, rekao je Toni Hol, ponovno se izvinivši zbog „događaja od pre 25 godina“, prenosi AP.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, gotovo četvrt veka nakon intervjua u kojem je Dajana govorila o svom propalom braku, osuđuju se metode kojima se poslužio novinar Martin Bašir, danas 58-godišnjak, koji je vodio intervju. On se tada poslužio lažnim dokumentima kako bi suprugu princa Čarlsa na prevaru privoleo da prihvati snimanje intervjua.

Dajana je u čuvenom intervjuu kazala da je „u njenom braku troje ljudi“, misleći na odnos koji je Čarls održavao s Kamilom Parker Bouls, i priznala da je i sama imala vanbračnu aferu.

Bivši izvršni direktor BBC-ja Toni Hol, koji je u vreme snimanja i emitovanja intervjua bio na dužnosti glavnog urednika, u četvrtak se javno izvinio, priznavši da je interna istraga iz 1996. „bila znatno ispod“ traženih standarda te da se „moglo i trebalo preduzeti puno više nakon pritužbi na ponašanje Martina Bašira“.

Hol je danas objavio da je odlučio da podnese ostavku na funkciju u Nacionalnoj galeriji na kojoj se nalazi od 2020. godine. Pojasnio je da bi ostanak na toj dužnosti „odvratio pažnju javnosti od institucije“ koja mu je prirasla srcu.

Izveštaj je razotkrio odgovornost moćne britanske javne radiotelevizijske grupacije. Premijer Boris Džonson pozvao je upravu BBC-ja da preduzme „sve što može kako bi se garantovalo da se takva situacija više nikada ne ponovi“.

Poverljive informacije koje je Lejdi Di javno iznela rezultirale su njenim razvodom od Čarlsa. Princeza je poginula nepune dve godine nakon intervjua u saobraćajnoj nesreći u Parizu dok su je progonili paparaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.