U trendu

Bivši proruski predsednik Moldavije u kućnom pritvoru zbog izdaje, korupcije, bogaćenja…

Sud u Moldaviji stavio je danas u kućni pritvor od 30 dana bivšeg predsednika Igora Dodona koji je pod istragom zbog sumnji na izdaju, korupciju, nezakonito bogaćenje i nelegalno finansiranje partije.

Dodon koji je bio predsednik Moldavije od 2016. do 2020. i predvodi proruski opozicioni blok, pritvoren je u utorak u Kišinjevu pošto su mu istražitelji pretresli kuću.

Dodon je danas tvrdio da su optužbe protiv njega politički motivisane i po nalogu stranih sila radi „neutralisanja opozicije“ sadašnjoj vlasti.

Dodon je u video-snimku koji je objavio moldavski novinski sajt Protv.md rekao da je „prezira vredno“ da ga za izdaju optužuju „oni koji su… sve državne institucije napunili stranim – rumunskim, američkim i nemačkim savetnicima, koji kontrolišu sve institucije“.

Viša tužiteljka za borbu protiv korupcije Elena Kazakov je rekla da su na meti policijske istrage i saradnici Dodona.

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, Moldavija je bivša sovjetska republika koja je stekla nezavisnost 1991. godine. Rusija drži trupe – nominalno mirovne snage – u separatističkom moldavskom regionu Pridnjestrovlja, spornoj otcepljenoj državi koju podržava Rusija i koja se graniči sa jugozapadnom Ukrajinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar