U trendu

Blinken: Okončanje sukoba po modelu dve države je jedino rešenje

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas, posle sastanaka u Jerusalimu i Ramali, da njegova zemlja podržava rešenje sukoba izmedju dva naroda po modelu dve države, izraelske i palestinske i pozvao obe strane da stvore bolju atmosferu kako bi se to postiglo.

„Moguće je obnoviti na kraju napore da se postigne dvodržavno rešenje, koje mi vidimo kao jedini način da obezbedimo budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države i naravno da se Palestincima da država na koju imaju pravo“, rekao je šef američke diplomatije na konferenciji za novinare u Jerusalimu, preneo je Frans pres.

Blinken je danas doputovao na Bliski istok da doprinese konsolidovanju prekida vatre kojim je u petak prošle nedelje okončan razoran jedanaestodnevni rat izmedju Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

U tom ratu poginulo je više od 250 ljudi, najviše Palestinaca i pričinjena je velika šteta toj siromašnoj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

Prvi diplomata SAD je izjavio da je i Izraelcima i Palestincima rečeno da „uklone potencijalne katalizatore za obnovu ciklusa nasilja“, a da se u isto vreme čine napori da se obnovi i poverenje izmedju dve strane i rehabilituje Gaza, naglasivši da će za to biti potrebno vreme, preneli su izraelski mediji.

On je objasnio da to uključuje širenje jevrejskih naselja, rušenje paletinskih kuća, iseljavanje, huškanje na nasilje i plaćanje teroristima i da sve te stvari mogu biti katalizatori za obnovu napetosti i svakako podriti izglede za dve države.

Blinken je to jasno rekao i izraelskim i palestinskim liderima.

Uz to je najavio da će nastojanja da se rehabilituje Gaza koje će predvoditi SAD imati za cilj da se oslabi Hamas, koji ta zemlja smatra terorističkom organizacijom.

„Hamas napreduje, na nesreću, na očajanju, mizeriji, nedostatku mogućnosti“, rekao je državni sekretar SAD, ocenivši da će ako se angažuju svi partneri u regionu uključujući Izrael i Paletinsku upravu, rivala Hamasa uporište te organizacije poljuljati.

Blinken će tražiti da Kongres SAD odblokira pomoć Palestincima

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas da namerava da zatraži od američkog Kongresa da odblokira 75 miliona dolara za Palestince posle novog sukoba na palestinskim teritorijima.

Blinken želi, uz tu pomoć za ekonomski razvoj, da se 5,5 miliona dolara usmeri za hitnu pomoć pojasu Gaze razorenom tokom 11 dana rata izmedju islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom teritorijom i Izraela i 32 miliona dolara agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), kako je rekao na konferenciji za novinare u Ramali, sedištu Paletinske uprave na Zapadnoj obali, navodi Frans pres.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zahvalio se američkom državnom sekretaru za podršku.

„Zahvaljujemo se američkoj državi za podršku koju je dala državi Palestini. Nadamo se da će budućnost biti puna diplomatskih aktivnosti koje će predovditi SAD i četvorka, kako bi se postiglo pravedno, sveobuhvatno rešenje zasnovano na medjunarodnom pravu“, rekao je Abas, aludirajući na četvorku bliskoistočnih posrednika koju čine SAD, UN, Rusija i EU, preneli su izraelski mediji.

Blinken najavio ponovno otvaranje konzulata u Jerusalimu, unapredjenje veza sa Palestincima

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas da će se ponovo otvoriti generalni konzulat SAD u Jerusalimu, a tim potezom će se obnoviti veze sa Palestincima koje su degradirane u vreme dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

Konzulat je dugo služio kao autnomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima, navodi Asošiejted pres.

Medjutim, Tramp je smanjio njegove nadležnosti i stavio ga pod kontrolu svog ambasadora u Izraelu kada je premestio ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

To je izazvalo gnev Palestinaca, koji smatraju istočni Jerusalim okupiranom teritorijom i planiraju da u njemu bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Blinken je ponovno otvaranje konzulata najavio posla sastanka u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

SAD pokušavaju da podrže Abasa, vodju umrenijeg Fataha, rivala islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada drugom paletinskom teritorijom pojasom Gaze.

„Kao što sam rekao predsedniku, ja sam ovde da istaknem posvećenost SAD ponovnoj izgradnji odnosa sa Palestinskom upravom i palestinskim narodom, odnosa zasnovanog na medjusobnom poštovanju i takodje zajedničkom ubedjenju da Palestinci i Izraelci zaslužuju istu meru bezbednosti, slobode, mogućnosti i dostojanstva“, rekao je najviši američki diplomata.

On je prethodno u Jerusalimu, gde se sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da će se SAD angažovati da obezbede medjunarodnu finansijsku podršku Gazi posle razornog rata s izraelskom vojskom, ali da će nastojati da pomoć ne dospe u ruke lidera Hamasa.

Rat koji je trajao 11 dana, u kome je ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena velika šteta u Gazi, završen je u petak prekidom vatre.

Blinken je doputovao danas na Bliski istok u nastojanju da doprinese konsolidovanju tog prekida vatre koji je do sada poštavan.

On će takodje posetiti Egipat koji je posredovao dogovoru o primirju i Jordan.

Abas se slučajno obratio Blinkenu rečima sekretare Klinton

Palestinski predsednik Mahmud Abas danas se slučajno obratio državnom sekretaru SAD Entoni Blinkenu rečima „sekretare Klinton“ na početku sastanka u Ramali, sudeći po transkriptu Stejt departmenta koji su preneli izraelski mediji.

„U ime boga milosrdnog želeli bismo da pozdravimo sekretara Klinton, koji nas posećuje u ovim danima“, rekao je Abas.

Na to je neko iz Abasovog okruženja rekao: „Blinken“, a Abasov prevodilac je dodao: „Izvinite – Blinken koji nas posećuje ovih dana“.

Blinken je tada ocenio da je to bolje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.