U trendu

Borelj i Varhelji od danas u Severnoj Makedoniji i Albaniji

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji posetiće od 15. do 17. marta Albaniju i Severnu Makedoniju, gde će imati sastanke sa zvaničnicima dve države, najavljeno je iz Evropske unije.

Na kraju posete, 18. marta, Borelj će u Ohridu organizovati sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, na kome će mu se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Evropski izaslanici će 15. i 16. marta, u Tirani, između ostalih, razgovarati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, a nakon tog sastanka će se održati sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, dvanaesta po redu između ove zemlje i Evropske komisije, prva kojom će predsedavati Albanija, a u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Na kraju posete Albaniji, Borelj i Varhelji će prisustvovati zvaničnom otvaranju restaurirane Venecijanske kule u Draču, čiju je obnovu finansirala EU.

U Severnoj Makedoniji će se 16. marta Borelj i Varhelji sastati sa zvaničnicima Severne Makedonije, a dan kasnije će se održati sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, 16. po redu između Skoplja i Evropske komisije, kojoj će predsedavati makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Iako je Severna Makedonija prva u regionu Zapadnog Balkana s EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, još 2001. godine, zbog nerešenih problema, prvo sa Grčkom, a zatim i sa Bugarskom, pregovore o članstvu je započela tek prošle godine. Iste, 2022. godine, pregovore sa EU je započela i Albanija.

Na kraju svoje posete regionu, Borelj će biti domaćin sastanku između Vučića i Kurtija na kome se, kako je ranije najavljeno, očekuje razgovor o primeni mape puta takozvanog evropskog plana za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar