U trendu

Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, idem tamo sa nadom da će biti napretka

SKOPLJE – Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je danas nadu da će sutra u Ohridu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija oni biti spremni da se saglase i o praktičnim koracima koji treba da uslede u normalizaciji odnosa obe strane.

On je u Skoplju, nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, zahvalio Severnoj Makedoniji na podršci u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i izrazio nadu da će „lepi ohridski pejsaž kreirati lepu atmosferu potrebnu da bi se došlo do dogovora“.

Pre tri sedmice u Briselu, Vučić i Kurti su se saglasili o evropskom predlogu sa velikom podrškom Francuske, Nemačke, Italije i SAD.

Borelj je ukazao da bi na sastanku u Ohridu trebalo da se nađu praktični koraci što treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako.

„Zato što imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni“, naglasio je on.

Od poslednjeg sastanka u Briselu, kaže Borelj, u toku je bila putujuća diplomatija na visokom nivou i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak je putovao u Beograd i Prištinu. Obe strane su dale njihove komentare o aneksu primene.

„O tome ćemo da razgovaramo sutra i da napravimo konsolidovanu verzija aneksa. I nadam se da će Kosovo i Srbija biti spremni da se saglase o finalnoj verziji ovih razgovora. Ovaj aneks primene treba da postane integralan deo dogovora da bi bilo jasno kako imamo nameru da primenimo odredbe“, ističe Borelj.

Prema njegovim rečima, ako se u tome uspe, onda će se odnosi između Beograda i Prištine učiniti održivim, dugoročnim i orijentisnim ka budućnosti, čime treba da se savlada permanentna kriza u kojoj smo bili poslednjih meseci.

„Ovo će da ima jasan pozitivan ishod na evropski put Kosova, Srbije i da poboljša stabilnost regiona. Nadam se da ćemo kreirati novu dinamiku proširenja koja treba da bude korisna za sve u regionu“, kaže on.

Borelj je završio svoj govor rečima da ide u Ohrid „sa nadom da će biti napretka“, da je ovo „mogućnost koja ne sme da se propusti“ i da su „danas oči EU i Zapadnog Balkana okrenute ka Ohridu“.

Borelj je dodao da će u ponedeljak da izvestiti ministre spoljnih poslova EU o razgovorima u Ohridu, a evropski lideri će biti obavešteni u četvrtak i petak iduće nedelje.

Predsednik Severne Makedonije je izjavio da je veliki deo sastanka između njega i Borelja bio posvećen sutrašnjem sastanku između Beograda i Prištine, posebno važnom regionalnom pitanju koje već dugo godina stoji na agendi Zapadnog Balkana i čije rešavanje može samo da pomogne da brže približavanje celog regiona u EU.

„Za nas je posebno važno što je ova važna sesija održava u Ohridu zato što je to znak da je Severna Makedonija napravila teške kompromise i da je pokazala netipično balkansko ponašanje i u funkcionira kao prava multi-etnička demokratija što je retkost i u širem okviru“, izjavio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar