U trendu

Bramerc: Ne smemo zaboraviti Srebrenicu

HAG – Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivicne sudove Serž Bramerc povodom 27. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici poručio je da se moraju naučiti lekcije iz istorije, ali da je „svet izgleda, u opasnosti da zaboravi ove lekcije.

„I danas se suočavamo sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, što izaziva političke nesuglasice u zemljama bivše Jugoslavije. Moja kancelarija je posvećena da svet ne zaboravi horore Srebrenice“, naveo je u saopštenju Bramerc.

On je, takođe, istakao da će nastaviti da pomaže državama u traženju pravde i boriti se, kako je istakao, „protiv pokušaja da negiranja da se dogodio genocid i veličaju onih koji su ih izveli“.

Dodao da su njegova kancelarija, i sudije, osudile mnoge koji su bili umešani u „sistematska egzekucija blizu 7.000 muškaraca, među kojima su bili i dečaci, proterivanje žena, dece i starih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su osuđeni na doživotne kazne zatvore „kao arhitekte i egzekutori zločinačnog plana da se proteraju i ubiju bosanski muslimani iz Srebrenice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.