U trendu

Brašno iz Bugarske poskupljuje cenu hleba u Crnoj Gori

PODGORICA – Ako Bugarska bude glavni uvoznik brašna za Crnu Goru, a cene goriva se ne budu smanjivale, za očekivati je da cene hleba ponovo porastu, izjavio je za podgoričke Vijesti Hasan Ramović iz Udruženja pekara.

Direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Cimbaljević juče je rekako da je uspostavljen alternativni izvor snabdijevanja i da su već prvi šleperi sa brašnom iz Bugarske počeli da pristižu u Crnu Goru.

”Resorni ministar Aleksandar Stijović je juče u Bugarskoj sa četiri premijera imao sastanke i kontinuitet u snabdijevanju će se ubrzo uspostaviti, što je dobro, jer ćemo imati više izvora za budućnost, i nećemo dolaziti u ovu situaciju”, rekao je Cimbaljević novinarima na protestu grupe stočara ispred tog ministarstva.

Pozivajući se na svoja sazna, Vijesti pišu da su zalihe brašna u Crnoj Gori prošle sedmice procenjene na sedam dana, pa se brašno i pšenica moraju uvoziti sa drugih tržišta po znatno višim cenama.

Ramović je potvrdio da su pekari imali sastanak sa predstavnicima kompanije “Voli” na kojem je dogovoreno da će ta kompanija uvoziti brašno iz Bugarske, kako neophodne zalihe bile obezbeđene.

On je poručio da će se tržište, ako se realizuje planovi za uvoz, stabilizovati u narednih deset dana i da će i proizvodnja hleba bili normalizovana.

Međutim, Ramović je ukazao da će pekari, ako osnov za proizvodnju hleba bude uvoz brašna iz Bugarske, ubrzo doći u situaciju da moraju da povećavaju cene, jer je uvoz brašna iz Srbije jeftiniji u odnosu na Bugarsku.

”Cene nisu nikad uzrok nekoga ko želi da digne cijene, nego su inputi uzrok tome. Gorivo je posle brašna najveći trošak svim pekarima i to je osnov za razmišljanje o povećanju cena, odnosno dovođenje cena na nivo koštanja. Niko od pekara u ovom trenutku kroz kalkulacije ne traži veliki profit”, rekao je Ramović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar