U trendu

Brazil: dnevni rekord smrtnih slučajeva, preminulo 4249

BRAZILIJA – Brazil je zabeležio dnevni rekord sa 4.249 smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, bolnice su zbog velikog broja teških slučajeva preopterećene, a Senat planira da raspravlja o odgovornosti predsednika Žaira Bolsonara koji se protivi strogim epidemiološkim ograničenjima u borbi sa pandemijom.

Kako javlja Rojters, Brazil se bori sa nedostatkom vakcina i stavom predsednika koji je zbog očuvanja ekonomije protivnik strogih mera zaključavanja.

Javni zdravstveni sistem pokazao je znakove popuštanja zbog broja aktivnih slučajeva, a istraživanje Nacionalnog udruženja privatnih bolnica (ANAHP) ove sedmice sugeriše da čak i najbogatijim bolnicama nedostaju lekovi i druga medicinska sredstva, poput kiseonika ili respiratora.

Rojters prenosi da je Bolsonaro u svom obraćanju u sredu poručio da su posledice pandemije slične svuda i da se i u drugim zemljama masovno umire od posledica kovid-19 i tvrdio da se borba sa ovom bolešću koristi u političke svrhe, za rušenje predsednika.

Do sada je više od 345.000 ljudi umrlo od kovid-19 u Brazilu, što ga čini drugom najpogođenijom zemljom od pandemije posle SAD, čija je populacija oko 50 odsto veća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.