U trendu

Britanija: Više od 70 poslanika protiv kovid-pasoša

LONDON – Više od 70 britanskih poslanika izrazilo je svoje protivljenje uvođenju takozvanih kovid-pasoša koje vlada razmatra kako bi pomogla otvaranju ekonomije kada započne ukidanje ograničenja zbog kovid-19.

Rojters prenosi da je danas premijer Boris Džonson najavio da će trostruka kombinacija potvrde imuniteta, kroz preležanu bolest, vakcinaciju ili negativan kovid-19 test omogućiti bolji rad privrede.

Ali neki u njegovoj stranci, kao i poslanici opozicije i pripadnici grupa za zaštitu građanskih prava, zabrinuti su najavljenim sertifikatima o vakcinama, navodi agencija.

„Protivimo se podeljenoj i diskriminatorskoj upotrebi potvrde o kovid statusu kojom bi se pojedincima uskratio pristup opštim uslugama, preduzećima ili poslovima“, kaže se u izjavi koju je potpisala grupa više od 70 poslanika iz čitavog političkog spektra, prenosi Rojters.

Vlada preispituje ideju da od ljudi traži da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv kovid-19 za pristup prostorima na kojima ima masovnih okupljanja kao što su pabovi ili sportski događaji, a premijer Boris Džonson je već ranije najavio da će verovatno biti potreban sertifikat za međunarodna putovanja.

List „Dejli telegraf“ izvestio je u ranije da će testiranje kovid-pasoša početi u roku od nekoliko nedelja na velikim sportskim događajima i moguće dodele muzičkih nagrada u naredna dva meseca kako bi se procenio njihov efekat, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar