U trendu

Ceska i Slovacka uvele ogranicenja za nevakcinisane

PRAG/BRATISLAVA – Češka Republika i Slovačka zabranile su od danas nevakcinisanim pojedincima posetu pabovima i drugim uslužnim delatnostima, nakon što su, usled porasta broja slučajeva kovida-19, popunjena odeljenja intenzivne nege u bolnicama.

Češka vlada poslala je vojnike da pomognu preopterećenim bolnicama, koje zajedno imaju više od 700 ljudi na odeljenjima intenzivne nege, a kasnije danas bi trebalo da raspravlja o pozivu za proglašenje vanrednog stanja, prenosi agencija Rojters.

Nove mere omogućiće samo onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 u poslednjih šest meseci da posećuju restorane, hotele ili javne događaje poput sportskih utakmica.

Zdravstveni sektor, međutim, tvrdi da je akcija premalo i da su one sada zakasnele.

“Kao Lekarska komora pozivamo na hitno uvođenje mera koje su postale poznate kao lokdaun. Pozivamo na brzo uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, službenika u socijalnoj službi i preporučujemo isto za sektor obrazovanja”, izjavio je šef komore Milan Kubek na jednoj češkoj televiziji.
Odlazeći premijer Andrej Babiš je međutim poručio da ta zemlja neće slediti primer Austrije koja je ponovo uvela potpuni lokdaun.

Demonstracije protiv bilo kakvog oblika zatvaranja planirane su za kasnije danas ispred Praškog zamka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.