U trendu

Čubrilović: Izjavom ukazujemo na probleme i rešenje krize

BANJALUKA – Cilj potpisivanja izjave o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma je da se iz ugla viđenja Republike Srpske na ukupne političke situacije u Bosni i Hercegovini ukaže na probleme, ko bi mogao da bude odgovoran i koji bi put bio rešenje za te probleme, kaže predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

On je u Jutarnjem programu RTRS rekao da su izabrali adekvatan način da se ukaže na sve anomalije koje se dešavaju u BiH.

„Predstavnici dela međunarodne zajednice, rekao bih politički, često puta dolaze ovde kao na turističko putovanje, zadrže se određeno vreme, donesu odluke koje imaju trajne posledice po građanje BiH, a onda se vrate kućama“, rekao je Čubrilović.

Dodao je da sve probleme koje prouzrokuju te odluke ostave građanima BiH.

„Zbog nedovoljne informisanosti svetske javnosti želimo da ukažemo na te probleme“, rekako je predsednik parlamenta i dodao da odluke stranaca imaju teške posledice po građane.

Navodi da Srpska treba da zaštiti svoj status.

„BiH nikada nije bila uređena država. Niko ne primećuje one koje prizivaju na sukobe ali zato primjećuju kada Republika Srpska zatraži neko pravo koje joj pripada Dejtonskim sporazumom“, kaže Čubrilović.

Čubrilović, nekadašnji predsednici parlamenta Srpske i predsedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske potpisali su prošle sedmice Izjavu o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrednosti i načela parlamentarizma u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.