U trendu

Cubrilović: Postojanje i opstanak RS garancija za miran san

BANJALUKA – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima 30. rođendan Republike Srpske, ističući da je danas veoma važno postaviti nove prioritete opstanka i razvoja Republike, kao stabilne i uspešne zajednice, saopšteno je iz Odseka za odnose s javnošću NSRS.

„Poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine proglasili su Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo. Od tada do danas Republika Srpska uspešno odoleva brojnim izazovima i prošla je kroz brojne krize, od one ratne, do onih mirnodopskih koje su nas kasnije pratile“, naveo je predsednik skupštine RS.

„Zahvaljujući našoj odlučnoj volji, Republika Srpska je opstala i ostala, kao siguran dom, pre svega, srpskog naroda u BiH“, rekao je predsednik Čubrilović, podsećajući na to da je narod Republike Srpske na referendumu odbranio svoje pravo da obeležava Dan Republike, „koje su pokušali da mu oduzmu“.

Čubrilović je podsetio da su svoj dom u Srpskoj pronašle stotine hiljada u ratu prognanih Srba sa prostora FBiH i Hrvatske i da je „postojanje i opstanak Republike Srpske garancija za njihov miran san“.

„Najbolji od nas u temelje Republike Srpske ugradili su svoje živote i to niko od nas nema pravo, ni mandat da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna, njihova žrtva stvorila je Republiku Srpsku, a na nama je da je sačuvamo i što jaču i stabilniju predamo u nasleđe generacijama koje dolaze“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da je u godinama pred nama „neophodno vratiti neustavno i na silu oduzete nadležnosti Srpskoj, osnažiti njen ekonomski kapacitet, očuvati kulturnu baštinu i identitet, te učiniti sve kako bi došlo do poboljšanja demografske situacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.