U trendu

Cvijanovic: Autoput simbol nacionalnog jedinstva

BIJELJINA – Autoput koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju simbol je nacionalnog jedinstva i kruna nikada boljih i sadržajnijih odnosa Srbije i Republike Srpske, rekla je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanosti povodom početka radova izgradnje deonice Bijeljina-Rača u Velikoj Obarskoj.

Istakla je da će ovaj autoput koristiti svim građanima Srbije i BiH, ali i ostalima van granica dve zemlje.

Predsednica Srpske izrazila je posebno zadovoljstvo što se početak radova na deonici Bijeljina-Rača upravo proglašava na dan Srpskog jedinstva, slobode i zastave.

„Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regiji“, poručila je Cvijanović.

Naglasila je da je povezivanje sa Srbijom od vitalnog interesa i važan strateški cilj Republike Srpske i zahvalila se Vladi Srbije na podršci u izgradnji ovog projekta.

Dodala je da je ova saobraćajnica zajednički poduhvat dve vlade u cilju što bolje ekonomske i infrastrukturne integracije.

Cvijanović je kazala i da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa savima u regionu, jer je od strateške važnosti u kriznim vremenima da se susedske zemlje međusobno pomažu i sarađuju.

Navela je da je jedan od oblika saradnje sa regionom i težnja Republike Srpske da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan i ocenila da je ta inicijativa svakako razvojna šansa za njih.

Izrazila je sigurnost da će i ostali zajednički energetski i infrastrukturni projekti Srbije i Srpske biti od koristi svima u regionu.

„Republika Srpska jeste i uvek će biti otvorena za dijalog, ali nikada nećemo pristajati na ono što nije u našem interesu. Želim da nastavimo i znam da ćemo nastaviti da zajedno gradimo hidrocentrale, aerodrome, puteve, gasovode, jer nikada nećemo dopustiti da bilo kakva mržnja ili destrukcija prema Srbiji ili Srpskoj ugroze naš ekonomski razvoj i integraciju“, rekla je Cvijanović.

Smatra da nema ništa logičnije i prirodnije od bratske saradnje Srbije i Srpske i poručila da će ta saradnja jačati i u budnućnosti „nepravdajući se nikome zbog toga“.

Navela je da će ova moderna saobraćajnica uskoro povezivati Bjeljinu i Raču, a da će za nekoliko godina biti samo jedna deonica od Banja Luke do Beograda.

„Uverena sam da je to naš zajednički san koji će u najskorijem roku postati realnost“, zaključila je Cvijanović.

Zahvalila je Vladi Srbije što kontinuirano ulaže u razvoj RS i obraćanje završila rečima „neka na sreću i zdravlje bude ovaj naš zajednički poduhvat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.