U trendu

Danilovic: Iniciraću razgovor s pemijerom o odnosu prema SPC

PODGORIC, 28. maja (Tajug) – Partije koje čine većinu u Skupštini Crne Gore pozvaće crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića na razgovor na temu odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, potvrđeno je portalu podgoričkog Dana.

Predsednik Ujedinjene Crne Gore, koja je deo vladajuće koalicije, Goran Danilović rekao je za Dan da će, u duhu dobre prakse, pokrenuti takvu inicijativu.

Danilović je rekao da će za to iskoristiti ranije uspostavljeno pravilo pokretanja inicijativa u okviru parlamentarne većine.

Očekuje se da će se pozivu odazvati “partije bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, koje smatraju da je Krivokapićeva poseta beogradskoj Patrijaršiji predstavljala „uvlačenje crkve u politiku i da je nanela štetu Crnoj Gori, a posebno Mitropoliji crnogorsko – primorskoj i episkopu Joanikiju“.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, u izjavi za Dan je ozdraavio inicijativu Danilovića.

„Naravno, odmah prihvatamo predlog kolege Gorana Danilovića. Nismo, međutim, sigurni da će se premijer odazvati našem pozivu. Pre nekoliko dana smo ga pozvali da razgovaramo o predlogu Budžeta i on nije došao….“, rekao je Radunović.

Tvrdi da Krivokapić nije zainteresovan za normalnu saradnju sa parlamentarnom većinu, zahvaljujući čijoj podršci je na mestu premijera.

„Do sada smo mogli i tolerisati njegovo ponašanje, ali je sada krajnje vreme da razmotrimo zašto je njegov odnos prema SPC ovako nepristojan“, rekao je Radunović.

Krivokapić je sinoć u Beogradskoj patrijaršiji pokušao da uslovi potpisivanje Temeljnog ugovora izborom vladike Joanikija za naslednika mitropolita Amfilohija.

Joanikije je ranije danas izjavio da je Krivokapića molio da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se meša u izbor mitropolita crnogorsko primorskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.