U trendu

Danska optuzila 3 osobe za planiranje teroristickih napada

KOPENHAGEN – Dansko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnice protiv tri osobe koje su planirale terorističke napade na „nepoznatim lokacijama ili u Danskoj ili u inostranstvu.“

Prema tužilašstvu, oni su nabavili supstance neophodne za pravljenje bombe.

Glavna tužiteljka u Kopenhagenu Lise-Lote Nilas rekla je da je policija sprečila napad kada je uhapsila dvojicu osumnjičenih, koji su u pritvoru od decembra 2019. godine, kao i jedna žena, preneo je AP.

Imena osumnjičenih nisu objavljena, a Nilas je izjavila da su muškarci stari 22 i 23 godine, dok je žena stara 39 godina.

Jedan od muškaraca ima dansko državljanstvo, dok preostali osumnjičeni imaju dvojna državljanstva, samo što nije rečeno koja druga država je u pitanju.

Ukoliko ih proglase krivim za terorizam, mogli bi da dobiju doživotne kazne zatvora, iako u proseku osuđenici koji su dobili doživotne kazne izađu posle 16 godina.

Žena se sumnjiči i za dodatne optužbe, jer je navodno finansirala terorističke atktivnosti, delujući preko posrednika kako bi prebacila novac osobama povezanim sa takozvanom Islamskom državom.

Tužioci su je optužili i da je promovisala terorističke aktivnosti tako što je navodno pomagala pojedincima povezanim sa ISIS-om da stvore profile na društvenim mrežama i da komuniciraju putem interneta, kao i za širenje ekstremističke propagande na internetu.

Početak suđenja je planiran za novembar, u Kopenhagenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.