U trendu

Delegacija zvaničnika iz arapskih zemalja sastala se sa Asadom u Damasku

DAMASK – Delegacija parlamentaraca iz arapskih zemalja sastala se danas u Danasku sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, što se smatra znakom odmrzavanja veza posle više od decenije izolacije u kojoj se našla Sirija zbog građanskog rata, prenosi Rojters.

Predsedavajući parlamenata Iraka, Jordana, palestinske uprave, Libije, Egipta, Omana, Libana i Ujedinjenih Arapskih Emirata otputovali su u Siriju kao deo delegacije interarapske parlamentarne unije i sastali se sa sirijskim parlamentarcima i predsednikom Sirije Bašarom el Asadom, javila je zvanična sirijska agencija SANA.

„Ne možemo bez Sirije i Sirija ne može bez pripadnosti svom arapskom okruženju u koje, nadamo se, može da se vrati“, rekao je predsedavajući iračkog parlamenta Mohamed Halbusi.

Nakon smrtonosnog gušenja protesta koji su 2011. godine izbili zbog nezadovoljstva Asadovom vladavinom, Sirija se našla izolovana od ostatka arapskog sveta.

Iste godine Arapska liga je suspendovala članstvo Sirije u toj organizaciji, a mnoge arapske zemlje povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Međutim, nakon razornog zemljotresa 6. februara u kojem je smrtno stradalo više od 5.900 ljudi, arapske države su pružile podršku Siriji.

Među donatorima su se našli Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski
Emirati, zemlje koje su od početka sukoba u Siriji podržavale pobunjenike i njihove pokušaje da se predsednik Bašar el Asad svrgne s vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar