Demonstracije protiv vladinih mera

RIM – U Firenci je protest protiv novih vladinih mera ograničenja zbog širenja kovid-19, prerastao u sukobe policije i demonstranata.

Kako izveštava dnevni list “Republika”, nekoliko stotina demonstranata je zasulo policiju flašama i kamenicama, pretvrtali su kontejnere, bacali zapaljiva sredstva, a na kraju je policija upotrebila suzavac da bi rasterala učesnike demonstracija koje nisu bile odobrene od policije.

„Nikada nisam video moj grad u ovakvom stanju, ulice pokrivene srčom stakla, porazbijani izlozi. Problem je što se među mirne demonstrante, koji imaju razloga da protestuju, ubace manje grupe koje su tu da izazovu sukobe i nerede”, izjavio je gradonačlnik Firence Dario Nardela, koji je na tom položaju već drugi mandat.

I u Bolonji je grupa od 300 do 500 građana demonstrirala protiv novih vladinih mera.

Na početku protesta organizator je rekao da „žele mirne proteste”, ali nakon što je kolona krenula počeli su da uzvikuju parole protiv vlade.

List “Republika” piše da ekstremna desnica i grupe neofašista pokušavaju da iskoriste nezadovoljstvo građana za svoje ciljeve.

U istom tonu je i članak lista “Libero”, koji tvrdi da su među demonstrantima koji bi da mirno poritestuju i pripadnici ksenofobičnih grupa, razni teoretičari zavere, mešavina parakriminalnih grupa i lica koji raspiruju društveni bes“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.