U trendu

DF: Za interese BiH dobro što Dodik neće na Bledski forum

SARAJEVO – Najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da zbog visokog predsednika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, neće putovati u Sloveniju, na Bledski strateški forum, Demokratska fronta, predsedavajućeg tročlanog predsedništva Željka Komšića, smatra „dobrim sa stanovišta interesa države BiH“.

U saopštenju dostavljenom medijima, iz Demokratske fronte konstatuju da će na tom forumu biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vucucić i tvrde da to ukazuje da je Dodik „ostao usamljen“.

Prema njihovom tumačenju, Dodikova odluka znači i da je, kako kažu, stupio u „političku i diplomatsku samoizolaciju“.

Tvrde da druga dva člana Predsedništva BiH mogu u punom kapacitetu da predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, kao i da iznesu stav na jednom međunarodnom forumu poziciju Bosne i Hercegovine u okviru evropskih integracija.

Takođe, kažu, da mogu i da skrenu pažnju na „blokade“ vezane za evropski put BiH, koje uglavnom vrše politike SNSD-a i HDZ-a protiveći se realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

“Osim toga, imajući u vidu činjenicu da će sastancima sa novim visokim predstavnikom u BiH prisustvovati i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, postaje očigledno da Milorad Dodik ostaje potpuno usamljen u njegovom takozvanom nepriznavanju legitimiteta izbora novog visokog predstavnika u BiH”, navodi se u saopštenju Komšićeve Demokratske fronte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.