U trendu

Direktor STA podneo ostavku zbog spora sa vladom

LJUBLJANA – Direktor slovenačke novinske agencije STA Bojan Veselinovič podneo je danas ostavku, zbog, kako je naveo, neuspešnih razgovora sa direktorom Ukoma Urošem Urbanijom o ugovoru o javnim uslugama za ovu godinu.

On je o ostavci obavestio Nadzorni odbor agencije i poručio da „nikada neće učestvovati u gaženju novinarske autonomije“.

„Ne mogu i ne želim da pristanem na uslove pod kojima predstavnik vlade prisiljava plaćanje javne usluge, koju slovenačka novinska agencija već 273 dana besplatno obavlja“, napisao je Veselinovič u saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da je zakonska obaveza države da mesečno plaća javnu uslugu STA, što je utvrdio Vrhovni sud.

„Država je dužna da ovo uradi bez ugovora ove godine, ali smo ipak pregovarali. Nažalost, pokazalo se da je ovo samo novi oblik namernog odugovlačenja sa uvek novim zahtevima“, napisao je Veselinović i dodao da su rešavanje statusa STA i poštovanje obaveza koje zakon nameće „očigledno u suprotnosti sa političkim interesima sadašnje vlade“.

Ukazao je i da se suština spora vlade i STA oduvek odnosila na stav prema nezavisnosti medija i pokušaj potčinjavanja agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar