U trendu

Dragan Marković Palma sa rumunskom premijerkom

BUKUREŠT – Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sastao se danas u Bukureštu s premijerkom Rumunije Vjorikom Dančilom a u izjavi dostavljenoj medijima navodi da joj je preneo da Srbija od Rumunije očekuje na nastavi da je podržava na evropskom putu.

Marković je Dančili rekao i da Srbija uživa nikada već ugled u međunarodnoj zajednici zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću, ali da njen najveći problem jesu takse od 100 odsto koje je uvela prištinska administracija.

„Time se direktno krši CEFTA sporazum čiji ste i vi potpisnik, krši se rezolucija 1244 UN koja je i sada na snazi i ne poštuje se Briselski sporazum čiji je garant i EU. Siguran sam da ćete vi nastaviti da podržavate Srbiju i da Srbija nema većeg prijatelja i boljeg komšiju od Rumunije“, rekao je Marković.

On je dodao da Srbija i Rumunija imaju dobru saradnju o čemu govori i robna razmena od oko 1,6 milijardi evra.

„Veže nas istorija, Srbija i Rumunija nikada nisu imale sukobe i nikada nisu ratovale, veže nas pravoslavlje, jer 90 odsto procenata stanovnika Rumunije su pravoslavci, veže nas Dunav, Đerdap i činjenica da niste priznali nezavisnost Kosova“, rekao je Marković.

Rumunska premijerka Dančila je, kako je navedeno u saopštenju, rekla da Rumunija želi još više da produbi saradnju dve zemlje i da će uvek podržavati Srbiju

Tokom dvodnevne posete Rumuniji Marković se sastao i sa tri ministra u Vladi -ministrom za biznis, trgovinu i investicije Stefanom Radu Opreom, za omladinu i sport Konstantinom Bogdanom Mateijem i ministrom za regionalni razvoj i javnu administraciju Danijelom Sučiom.

Osim toga sastao se i sa zamenicom predsednika Doma poslanika Karmen Mihalčesku, sa članovima parlamentarne grupe rumunsko – srpskog prijateljstva i članovima jevrejske zajednice u Rumuniji.

(Tanjug)

Napišite komentar