Duterte odbrusio Amerikancima: Filipini nisu vaša kolonija

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da neće dozvoliti da SAD tretiraju njegovu zemlju kao koloniju.

„U pitanju je način na koji će se oni ponašati. Tretirate nas kao da smo još uvek vaša kolonija? Mora da se šalite. Zašto bih to dozvolio, zašto bih dozvolio da me tretirate kao da sam vaš guverner kolonije? Mi smo nezavisna zemlja. Preživećemo i izdržaćemo. Možda ćemo biti gladni, ali ovaj put želim da moju zemlja tretiraju sa dostojanstvom“, rekao je Duterte u intervjuu ruskim medijima.

On je takođe komentarisao licemernost zapadnih zemalja.

„Lično nemam ništa protiv Amerike. To je normalna zemlja. Donald Tramp je moj prijatelj. Ali mi smo promenili našu spoljnu politiku. Ranije smo bili prozapadna zemlja. A sada smo zaključili poslovni savez sa Kinom i nadam se da ćemo sa Rusijom takođe uspostaviti dobru poslovnu saradnju. Zašto? Zato što se čitav zapadni svet — zemlje Evropske unije i sve ostale — ponašaju licemerno“, istakao je Duterte.

Duterte je ranije davao neke oštre izjave u vezi sa Sjedinjenim Američkim Državama. U oktobru je izjavio da je vreme da se SAD oproste od korišćenja filipinske zemlje za vojne baze, koje je bilo garantovano dogovorom koji je potpisao Duterteov prethodnik. U novembru je Duterte izjavio da Manila namerava da sarađuje sa Moskvom i Pekingom radije nego sa Vašingtonom, ali nije isključio saradnju sa tada novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Krajem aprila, Tramp i Duterte su održali telefonski razgovor u kojem je predsednik SAD pozvao svog kolegu da poseti Vašington. Duterte je, međutim, kasnije izjavio da nije mogao da dâ nikakvo „definitivno obećanje“ da li će prihvatiti poziv ili ne.

(Sputnik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.