Džonson i Fon der Lajen: Verovatno bez sporazuma EU i VB

LONDON – Velika Britanija će verovatno završiti proces izlaska iz Evropske unije za tri nedelje bez postignutog trgovinskog sporazuma sa blokom, saopštili su u petak britanski premijer Boris Džonson i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Velika Britanija istupila je iz EU 1. januara, ali je neformalni član do 31. decembra 2020, kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom kojeg je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

„Izgleda da je vrlo, vrlo verovatno da ćemo morati da posegnemo za rešenjem koje mislim da će biti predivno za Veliku Britaniju. Od 1. januara moći ćemo da radimo ono što želimo. To će, očigledno, biti drugačije od onoga što smo nameravali da postignemo. Ako bude velike ponude, velike promene u onome što govore, onda moram reći da ću tek da vidim“, rekao je Džonson obraćajući se novinarima.

Prema navodima neimenovanog zvaničnika britanske vlade, Džonson je kasnije imao sastanak sa ministrom Majkl Govom i drugim zvaničnicima kao bi procenili spremnost zemlje za izlazak bez sporazuma.

Neimenovani zvanicnik EU rekao je da je Fon der Lajenova prenela liderima 27 država članica bloka u Briselu da su se pogoršale šanse za postizanje sporazuma, prenosi Rojters.

„Verovatnoća da neće biti dogovora veća je nego da će ga biti“, rekao je zvaničnik EU.

Obe strane tvrdile su da žele da postignu dogovor o aranžmanima kojima će biti obuhvaćeno skoro milijardu dolara godišnje trgovine, ali pregovori su dospeli u ćorsokak.

Bez sporazuma Britanija će izgubiti poziciju koja joj garantuje povlašćen položaj u trgovanju i carinskim odnosima sa EU.

Džonson i Fon der Lajenova dali su pregovaračima rok do nedelje uveče da ostvare napredak u vezi sa pravima za ribolov i zahtevima EU da se Britanija suoči s posledicama ukoliko u budućnosti ne bude poštovala pravila EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.