U trendu

Džonson nevoljno prihvatio tromesečno odlaganje Bregzita

Britanski premijer Boris Džonson prihvatio je danas tromesečno odlaganje Bregzita, ali je ukazao da to čini protiv svoje volje i pozvao Evropsku uniju da ne odobrava dodatna odlaganja izlaska Velike Britanije iz Unije.

U pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, Džonson je naveo da prema britanskom zakonu „nema pravo da učini bilo šta drugo osim da potvrdi formalni pristanak Velike Britanije na produženje“ roka za izlazak iz EU, navodi Asošiejted pres.

On je odlaganje Bregzita nazvao „neželjenim“ i dodao da je ono nametnuto njegovoj vladi protiv njene volje.

Džonson je u pismu Tusku pozvao preostalih 27 članica Unije da se pobrinu da novo odlaganje Bregzita, posle 31. januara, ne bude moguće.

Džonson je 19. oktobra tražio tromesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Tusk je danas izjavio da su članice EU prihvatile zahtev Velike Britanije i odobrile tromesečno odlaganje Bregzita, planiranog za 31. oktobar.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izadje iz EU 29. marta, ali je rok već tri puta pomeren pošto britanski parlament još nije usvojio sporazum o Bregzitu, ni prethodni koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej, ni novi, revidirani, koji je aktuelni premijer postigao s Unijom 17. oktobra.

Džonson sada želi raspisivanje vanrednih izbora kako bi rešio krizu oko Bregzita, pošto se nada da će njegovi konzervativci dobiti većinu u parlamentu, što bi olakšalo proces usvajanja sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Poslanici britanskog parlamenta glasaće večeras o zahtevu vlade da parlamentani izbori budu raspisani za 12. decembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar