U trendu

EI i VB dogovorile ”razdruživanje”, nastavlja se rad

BRISEL, 8. decembra ( Tanjug) – Evropska unija i Velika Britanija postigle se načelni dogovor po svim pitanjima u okviru Sporazuma o razdruživanju, objavila je danas Evropska komisija.

Iako još nema celovitog dogovora o budućim odnosima dve strane nakon 31. decembra 2020. godine, konačnog izlaska Velike Britanije iz EU, sporazum o razdruživanju bi trebalo da obezbedi ”punu operativnost”.

Kako se navodi u Briselu, sporazum uključuje i važenje od 1. januara 2021. godine Protokola o granici između Irske i britanske pokrajine Severna Irska, što je bilo i jedno glavnih spornih pitanja u pregovorima.

U Briselu ocenjuju da je postizanje ovog sporazuma, zaključeno na zajedničkom EU-VB komitetu, ”znak dobre volje” koji daje ”određene šanse” da se do kraja tranzicionog perioda,, 31. decembra, postigne i Sporazum o budućim odnosima, uključujući i problematični deo o trgovini.

U četvrtak se održava samit EU, na kojem bi trebalo da lideri Unije donesu konačnu odluku o načinu izlaska Velike Britanije iz Unije, sa il.li bez sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.