U trendu

Engleska: Hitan otpust pacijenata iz bolnica zbog manjka bolničkih kreveta

LONDON – U najkritičnijem zimskom periodu ikada, Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) planira u narednih nekoliko nedelja hitan otpust više hiljada pacijenata iz bolnica i domova za starija lica, u pokušaju da se oslobode potrebni smeštajni kapaciteti za druge obolele.

Nacionalna zdravstvena služba, koja pruža besplatnu medicinsku negu, donedavno je bila ponos Engleske, ali je od prošle godine pod pritiskom pandemije korona virusa i ugožena nedovoljnim ulaganjima i čestim štrajkovima medicinskih radnika nezadovoljnih malim platama, prenosi Rojters.

Neki pacijenti se leče u hodnicima i u ambulantnim kolima, drugi čekaju u redovima ispred bolnica ili službi hitne pomoći, a bolnice se trude da ranije otpuštaju lakše pacijenate zbog nedostatka osoblja i kreveta.

Vlada je najavila da će obezbediti dodatnih 200 miliona funti (242 miliona dolara) za finansiranje zdravstva i poboljšanje uslova rada i još 50 miliona funti za poboljšanje postojećih objekata.

U saopštenju vlade se ne navodi da li će NHS u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj takođe uložiti više sredstava u povećanje bolničkih kapaciteta.

„NHS je pod ogromnim pritiskom kovida-19, sezonskog gripa i najavljenih štrajkova. Ova zima predstavlja ekstremni izazov“, izjavio je Stiv Barkli, britanski ministar zdravstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.