U trendu

Erdogan danas organizuje poslednji skup uoči referenduma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas će održati poslednji skup u Istanbulu uoči referenduma o ustavnim izmenama koje će mu dati šira ovlašćenja.

Referendum se organizuje devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona gradjana da glasa o izmeni Ustava koji predvidja ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle „krhke koalicione vlade“ koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erdoganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

Erdogan je održao nekoliko desetina predizbornih skupova širom zemlje, ponavljajući da oni koji ne budu glasali prihvataju „igre“ kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) ili Fetulaha Gulena, bivšeg imama koji je optužen da je organizator neuspelog puča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.