U trendu

EU pozvala na smirivanje situacije u Jerusalimu

Evropska unija pozvala je danas vlasti Izraela da hitno smire napetost u Jerusalimu.

„Nasilje i huškanje je neprihvaljtljivo i počinioci na obe strane moraju odgovarati“, rekao je partparol šefa diplomatije EU Žozepa Borela.

Više od 200 ljudi, najviše Palestinaca i 17 izraelskih policajaca, prema najnovijim informacijama, ranjeno je u sukobima u petak na svetilištu gde se nalazi džamija Al Aksa i drugim mestima u Jerusalimu.

Bili su to najveći sukobi u anektiranom istočnom Jerusalimu u poslednjih nekoliko godina, navodi Frans pres.

Nejasno je šta je izazvalo sukobe koji su počeli kada su se policajci u opremi za suprotstavljanje demonstrantima razmestili u velikom broju dok su muslimanski vernici okupljali na večernjim molitvama pred kraj svetog meseca posta Ramazana.

„Politički, verski i lideri zajednica svih strana moraju pokazati uzdržanost i odgovornost i učiniti sve da smire eksplozivnu situaciju“, dodaje se u saopštenju.

EU takodje smatra pretnju iseljenjem palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah i drugih područja u istočnom Jerusalimu „vrlo zabrinjavajućom“.

„Te akcije su nelegalne na osnovu medjunarodnog humanitarnog prava i samo podstiču napetost“, upozorio je portparol.

Demonstracije prošle noći su najnasilnije posle sukoba krajem aprila kada je povredjeno 125 ljudi, nereda zbog preseljenja ambasade SAD u Jerusalim 2018, pa čak i onih u leto 2017. kada je Izrael instalirao metalne detektore na ulazu u Haram al Šarif, kako svetilište na kome se nalazi Al Aksa zovu muslimani.

Ono je sveto i za Jevreje i oni ga zovu Brdo hrama jer su se nekada tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

Susedni Jordan koji je sklopio mir s Izraelom 1994, i zaštitnik je muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu, takodje je osudio akcije Izraela kao i kraljevina Bahrein, koja je normalizovala odnose sa jevrejskom državom prošle godine zahvaljujući posredovanju SAD, preneo je AP.

Novi sukobi se očekuju u narednim danima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.