U trendu

EU: Sejseli skinuti sa crne liste, S. Makedonija na sivoj listi

BRISEL – Evropska unija uklonila je danas Angvilu, Dominiku i Sejšele sa svoje „crne liste“ poreskih oaza, dok je Severnu Makedoniju dodala na „sivu listu“, na kojoj su zemlje koje imaju neadekvatne poreske standarde, ali su se obavezale na izmenu propisa u skladu sa zahtevima.

Angvila, Sejšeli i Dominika su ranije stavljene na „crnu listu“ jer nisu ispunile kriterijume poreske transparentnosti, podseća agencija AP.

Ministri finansija EU, na sastanku u Luksemburgu, odobrili su danas odluku o njihovom premeštanju na „sivu listu“ nakon što su se tri države složile da preispitaju svoje poreske sisteme.

„Crna lista“ EU uspostavljena je 2017. godine radi suzbijanja sve veće utaje poreza i redovno se ažurira.

Devet „jurisdikcija“ i dalje je navedeno kao „nekooperativno“, kao što su Američka Samoa, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago, Američka Devičanska ostrva i Vanuatu.

Angvila, Dominika i Sejšeli sada su navedene kao jurisdikcije koje još uvek nisu u skladu sa svim međunarodnim poreskim standardima, ali su se obavezale na principe dobrog poreskog upravljanja.

Kostarika, Hong Kong, Malezija, Severna Makedonija, Katar i Urugvaj takođe su dodati na „sivu listu“, dok su Australija, Esvatini (bivši Svazilend) i Maldivi uklonjeni sa nje nakon reforme svojih poreskih sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.