U trendu

Fon der Lajen: Potreban reciprocitet u izvozu vakcina

BRISEL – Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pozvala je na veću otvorenost i reciprocitet u izvozu vakcina protiv Kovid 19, prenosi Rojters

Agencija navodi da je predsednica EK za italijanski dnevni list „La Republika“ govorila o aktuelnim nesuglasicama EU sa Britanijom i SAD oko isporuka vakcina.

„Tražimo veću otvorenost, jer je Evropa među regionima u svetu koji najviše izvozi vakcine, ali je potreban reciprocitet,“ rekla je fon der Lajen, a preneo Rojters.

Agencija navodi da je ona potvrdila da je EU u kontaktu sa Britanijom oko izvoza vakcina, ali je odbila da navede detalje svojih razgovora sa premijerom Borisom Džonsonom, kao i da je najavila da će se o pitanjima reciprociteta i potrebnih mehanizama razgovarati i sa drugim evropskim zemljama na sastanku sledećeg četvrtka.

Predsednica EK je takođe rekla da je uverena da će evropski cilj da vakciniše 70 odsto odrasle populacije do kraja leta biti postignut uprkos nedavnim suspenzijama i kašnjenjima vakcine AstraZeneka.

Fon der Lajen je dodala i da je ruska vakcina Sputnjik V na razmatranju i da još nema podataka o proizvodnim kapacitetima za tu vakcinu, što je materijal neophodan za odobrenje Evropske agencije za lekove, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.