U trendu

Galup: Sve vise katolika u SAD razmišlja o napuštanju Crkve

ZAGREB – Više od trećine američkih katolika zbog pedofilske krize unutar Crkve, a reč je o velikom broju slučajeva seksualnog zlostavljanja, razmišlja da napusto Crkvu, mnogo više nego što ih je to mislilo tokom poslednjeg skandala, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa.

Prema tom istraživanju čak 37 posto američkih katolika je tako odgovorilo na pitanje žele li da ostanu deo Crkve, što je dramatično više u odnosu 2002., kada je tako razmišljalo 22 pošto.

Katolici koji retko ili nikada ne idu u crkvu bili su spremniji da se zapitaju treba li da je u potpunosti napuste.

Među njima, 46 posto je reklo da se to pita od ove godine, u poređenju s 29 posto iz 2002. U međuvremenu 22 posto od onih koji idu u crkvu svake nedelje skočio je sa 12 odsto u odnosu na 2002.

Mnogi katolici kažu kako su verovali da je Crkva rešila pitanje seksualnog zlostavljanja od seštenika.

Ali, serija skandala, uključujući i izveštaj iz Pensilvanije koji detaljno opisuje više od pola veka zlostavljanja od sveštenika u toj državi – ponovo je rasplamsalo bes radi nemogućnosti Crkve da zaštiti decu, piše hrvatski portal Expres.

Prošlog meseca je, podseća se, nekadašnji kardinal Teodor Mekkarik iz Vašingtona izbačen iz Crkve jer je proglaše krivim radi seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Još jedan kardinal iz SAD-a, Donald Vuerl, otišao je s mesta nadbiskupa Vašingtona u listopadu nakon što je optužen da nije napravio dovoljno da „počisti“ za sobom.

Od početka veka postotak populacije koja se identifikuju kao katolici neprekidno pada, od 25 posto 2000-tih do 22 posto prošle godine, kažu podaci Galupovih istraživanja.

Nakon što je Boston Glob napravio seriju o seksualnom zlostavljanju katoličkih sveštenika i pokušaja Crkve da to zataška 2002. „prosečni je laički vernik bio spreman da prihvati da ima puno trulih jabuka koje Crkva mora očistiti“, kaže Čad Peknold profesor sa američkog Katoličkog univerziteta, preneo je Vol Strit Džornal.

„Ovo sve je produbilo osećaj izdaje. Jasno je da za one čija vera nije jaka, ovo dovoljno da ih podstakne da izađu iz crkve“, kaže Peknold.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar