U trendu

Gardijan: EU zvaničnici ispravljaju tzv. Inckov zakon

LONDON – Visoki zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ izmenjenog zakona o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, koje je poslednjeg dana svog mandata nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer je zaključeno da se u suprotnom rizikuje pokretanje novog regionalnnog sukoba, piše danas britanski Gardijan.

Ukazujući na aktuelnu političku i institucionalnu krizu u BiH, britanski dnevnik se p oziva na Izveštaj o boravku evropskog komesara Olivera Varheljija u BiH krajem novembra, koji su juče objavili bosanski mediji i konstatuje da je on tada tokom sastanaka sa delegacijom EU u BiH, dao, kako se navodi, „iskrenu ocenu“ da je Incko „kriv za krizu“ i „delegitimizaciju“ Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Navodi se da je Varhelji konstatovao da je činjenica da je izmena zakona nametnuta poslednjeg dana Inckovog mandata, kao i da je, budući da je reč o važnoj odluci, trebalo da bude zasnovana na temeljnoj debati u koju bi bile uključene sve strane.

Gardijan piše da se sada postavlja pitanje kako to ispraviti.

List prenosi i da je Varhelji tom prilikom svojim kolegama zvaničnicima EU rekao da je bošnjačka strana nagovestila spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi, kako navode, „Milorada Dodika i Republiku Srpsku vratio u državne institucije“.

Gardijan piše i da se iz objavljenog izveštaja vidi da je Varhellji rekao da veruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je navodno odobrio posebnu sednicu NSRS 10. decembra na kojoj su članovi podržali vraćanje nadležnosti sa države BiH na Republiku Srpsku.

Njegov uslov je, piše Gardijan pozivajući se na Izveštaj o boravku Varheljija u BiH, međutim, bio da se zakoni o vraćanju nadležnosti „odloži za šest meseci kako bi se omogućilo vreme za pregovore.

Navode i da je Varhelji rekao da je „postupanje“ sa Inckovim zakonom od vitalnog značaja da bi „Dodik priznao Inckovog naslednika, Kristijana Šmita“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar