U trendu

Gaza: Najmanje 23 poginulo u izraelskim vazdušnim udarima

TEL AVIV/GAZA – U izraelskim vazdušnim napadima na grad Gazu sravnjene su tri zgrade i ubijene najmanje 42 osobe, saopštile su danas palestinske zdravstvene vlasti, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagoveštava da će se borbe između Izraela i Palestinaca u Gazi nastaviti, uprkos međunarodnim naporima za postizanje prekida vatre.

U televizijskom obraćanju, Netanijahu je izjavio da se napadi nastavljaju „punom snagom“ i da će im trebati „vremena“. Izrael, kako je rekao, “želi da naplati visoku cenu” od militantnih upravljača Gaze iz pokreta Hamas, prenosi AP.

Današnji napad je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i Hamasa. Pogođena je prometna ulica sa stambenim zgradama u centru grada i uništene dve susedne zgrade i jedna oko 50 metara niz ulicu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je među ubijenima 16 žena i 10 dece i da još više od 50 ljudi ranjeno, a napori za spasavanje još uvek traju.

Spasioci su na licu mesta i pokušavaju da izvuku tela stradalih i preživelih iz ruševina.

Izrael je svojim vazdušnim napadima sravnio niz najviših kancelarijskih i stambenih zgrada grada Gaze, tvrdeći da sadrže vojnu infrastrukturu Hamasa. Među njima je bila zgrada u kojoj su bile smeštene kancelarije AP, Al Džazire i zgrade drugih medija.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je uništila dom lidera Hamasa u odvojenom udaru.

Izrael je proteklih dana pojačao udare kako bi naneo što veće gubitke i štetu Hamasu, dok se pojačavaju napori da se postigne prekid vatre, navodi AP.

Savet bezbednosti UN sastao se danas kako bi razmotrio situaciju u Gazi.

U Gazi je ubijeno najmanje 188 Palestinaca, uključujući 55 dece i 33 žene, sa 1.230 ranjenih. U Izraelu je poginulo osam osoba, uključujući petogodišnjeg dečaka i vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.