Grčka osudila turske planove o nastavku istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju

Grčka je danas osudila tursku najavu da će sprovoditi istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju u oblasti za koju Atina navodi da se preklapa sa njenim kontinentalnim grebenom ocenjujući da takvo delovanje podriva mir i stabinost u regionu.  

Zvaničnici su naveli da je grčka vojska u stanju pripravnosti, a premijer Kirijakos Micotakis sazvao je vladin savet za nacionalnu bezbednost posle turske objave.

Turska je izdala medjunarudnu poruku za pomorsku bezbednost (Navtex), najavljujući da će njen istraživački brod i dva pomoćna broda sprovoditi seizmička istraživanja u oblasti izmedju Grčke i Kipra od danas do 23. avgusta.

Prošle nedelje je Turska takodje objavila da će danas i sutra obavljati vežbe gadjanja u istočnom Sredozemlju, jugozapadno od turske obale izmedju Turske i grčkog ostrva Rodosa.

„Grčka neće prihvatiti nikavu ucenu. Ona će braniti svoj suverenitet i suverena prava“, navelo je grčko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju pozivajući Tursku „odmah da prekine sa ilegalnim akcijama koje podrivaju mir i stabilnost u regionu“.

Minstarstvo je ukazalo da Navteks zajedno sa primećenom mobilizacijom jedinica turske ratne mornarice predstavlja novu ozbiljnu eskalaciju.

„Turska deluje na način koji destabilizuje i preti miru“, dodaje se.

Turski ministar za energetiku i prirodne resurse Fatih Donmez danas je rekao da je turski istraživački brod stigao u svoju oblast operacija i da ga podržava 83 miliona ljudi, misleći na stanovništvo Turske.

Tenzije su porasle u regionu poslednjih meseci oko prava za istraživanje nafte i pomorskih granica. Prošlog meseca Turska je saopštila da suspenduje svoje operacije istraživanja u istočnom Sredozemlju, što je vidjeno kao vrsta smirivanja situacije.

Medjutim prošle nedelje Ankara je osudila sporazum koji su u četvrtak potpisali Grčka i Egipat o demarkaciji pomorskih granica i ekskluzivnim ekonomskim zonama za prava bušenja nafte.

Prošle godine Turska je potpisala sličan sporazum sa Libijskom vladom u Tripoliju, što je izazvalo bes Grčke, Kipra i Egipta koji smatraju da taj sporazum krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju. EU je navela da taj turski sporazum sa Libijom predstavlja kršenje medjunarodnog prava i preti stabilnosti u regionu.

NATO saveznici i susedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući pomorske granice i bile su na ivici rata tri puta od sredine 1970-ih, uključujući jednom oko prava na istraživanje nafte u podmorju.

Nedavni pronalasci prirodnog gasa i planova za sprovodjenje bušenja u istočnom Sredozemlju dovelo je do novog porasta tenzija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.