U trendu

Grčka veza i sa eksplozijom pisma-bombe u kancelariji MMF u Parizu

Francuski tužioci istražuju moguću vezu Grčke s današnjom eksplozijom pisma u kancelariji Međunarodnog monetarnog fonda u Parizu, koja je lako povredila jednu osobu.

Jedna grčka anarhistička grupa je preuzela odgovornost za pismo-bombu nadjeno dan ranije u Ministarstvu finansija Nemačke.

Tužilaštvo u Parizu je večeras objavilo da su istražitelji našli „ostatke grčke marke“ na pismu-bombi u kancelariji MMF-a u glavnom gradu Francuske.

Francuski predsednik Fransoa Oland nazvao je eksploziju u Parizu „napadom“ i primetio „sličnosti s drugim slučajem iste prirode u Berlinu. … Mi se trudimo da u sklopu međunarodne istrage utvrdimo šta se desilo“.

Vlasti u Atini potvrdile su ulogu Grčke u istrazi.

„Upravo su nas francuske vlasti obavestile da je (pošiljka) poslata iz Grčke“, rekao je zamenik ministra za javni red Grčke Nikos Toskas „Anteni TV“.

Toskas je dodao da pošiljalac koristio ime visokog poslanika grčke konzervativne opozicije, Vasilisa Kikilijasa, i „adresu kancelarije koja seviše ne koristi“.

I pismo-bomba otkriveno u sredu u nemačkom Ministarstvu finansija nosilo je ime lažnog pošiljaoca, drugog višeg poslanika iste stranke, Adonisa Georgijadisa.

Pismo u Parizu je sadržalo eksploziv kao „velika petarda“, rekao je šef policije Pariza Mišel Kado. On je rekao da je poslednjih nekoliko dana bilo pretećih telefonskih poziva kancelariji MMF, ali da oni nisu nužno povezani s pismom.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je u saopštenju „osudila ovaj kukavički čin nasilja i potvrdila odlučnost MMF-a da nastavi rad u skladu sa svojim mandatom“.

Grčka grupa koja je preuzela odgovornost za eksplozivno pismo u Nemačkoj, „Zavera vatrenih ćelija“, objavila je danas na sajtu grčke levice da je taj napad deo zajedničke kampanje međunarodnih anarhističkih grupa.

Mnogi Grci oštro osudjuju mere štednje koje su njihovoj zemlji nametnuli MMF i Evropska unija u zamenu za kreditnu pomoć. Iako je Francuska bila saveznica grčkoj vladi u pregovorima o toj pomoći, krajnja levice i anarhističke grupe se protive celom međunarodnom finansijskom sistemu, te i njoj.

Bomba otkrivena u Nemačkoj, koja je sadržala sčab eksploziv, kakav se koristi za petarde, uništena je u sredu pre no što je mogla da eksplodira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.