Grčki sud poslao u zatvor rukovodstvo neonacističke stranke

Grčki sud je danas odlučio da smesta u zatvor ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke „Zlatne zore“, osudjeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.

Sud je medjutim odlučio da pet od 18 bivših poslanika te stranke, osudjenih zbog lakših dela, ostane na slobodi do završetka žalbenog postupka na izrečene presude, što u Grčkoj može trajati godinama.

Tu odluku je tročlano sudsko veće donelo posle dvonedeljnog izlaganja advokata odbrane i tužioca koji je tražio da se svim bivšim poslanicima „Zlatne zore“ dozvoli da ostanu na slobodi do završetka žalbenog postupka.

Sudije su odbacile zahtev za odlaganje izvrešenja kazni lideru stranke Nikosu Mihaloljakosu i drugim bivšim poslanicima osudjenim za vodjenje zločinačke organizacije. Michaloljakos i još pet bivših poslanika dobili su kazne od po 13 godina zatvora, dok je šesti osudjen na 10 godina.

Stranka koja je najpre bila neonacistička grupa osnovana 1980-ih, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj, a bila je optužena za planiranje zločina iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i levičarske aktiviste.

Jedanaest bivših poslanika „Zlatne zore“ osudjenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora. Sudije su presudile da petorica osudjenih za učešće, uključujući suprugu Mihaloljakosa, Eleni Zarulju, mogu ostati na slobodi dok se ne ispitaju njihove žalbe na nedavno izrečene presude.

Oni mogu ostati na slobodi uz zabranu napuštanja zemlje, plaćanje po 20.000 evra kaucije i pojavljivanje u lokalnoj policijskoj stanici dvaput mesečno. Još sedam osoba osudjenih u tom slučaju koji nisu bivši poslanici, takodje ostaje na slobodi uz te uslove dok čekaju žalbeni postupak.

Mihaloljakos je novinarima ispred svoje kuće u Atini posle objavljivanja sudske odluke rekao da je „ponosan što ide u zatvor zbog svojih ideja“ i da će „kroz neko vreme neke biti sramota zbog ove presude“, dok će njega i njegove neonacističke istomišljenike „opravdati istorija i grčki narod“.

Odlukama o izricanju kazni završava se maratonsko, politički nabijeno petogodišnje sudjenje sa 68 optuženih, desetinama advokata i u četiri slučaja, uključujući grupno ubistvo noževima levičarskog grčkog rap-pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine i fizičke napade na egipatske ribare i levičarske aktiviste.

Fisasovom ubici, Jorgosu Rupakisu, takodje je naloženo da smesta ode u zatvior gde će ostati doživotno.

Advokati koji zastupaju žrtve „Zlatne zore“ izrazili su zadovoljstvo današnjom odlukom. „Danas je dan pobede i dan pravde“, rekao je Tanasis Kambajanis koji je predstavljao egipatske ribare. „Ovo je pravda za stotine migranata koje je ta nacistička organizacija pretukla, bola noževima ili čak ubila“, rekao je on.

Ukupno 57 članova i saradnika stranke osudjeno je 7. oktobra, uglavnom zbog umešanosti u nasilne napade i učešća u zločinačkoj organizaciji.

Medju ostalima kojima je danas naloženo da odu u zatvor su bivši portparol stranke Ilias Kasidiaris koji je u medjuvremenu napustio „Zlatnu zoru“ i osnovao svoju političku stranku, i sadašnji poslanik Evropskog parlamenta Joanis Lagos koji je takodje napustio „Zlatnu zoru“ i živi u Briselu.

Osudjenici nisu bili dužni da danas budu u sudu, a naredbe za hapšenje izdaće se za sve koji ne odu dobrovoljno u zatvor.

Jedan od bivših poslanika, Jorgos Germenis, izjavio je da je nevin, ali je otišao da se preda vlastima. Dodao je da se nada povoljnom ishodu žalbenog postupka.

„Zlatna zora“ je decenijma bila sasvim marginalna stranka na grčkoj političkoj sceni, a istakla se tokom finansijske krize 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mesta na četiri izbora i postala treća najveća grčka politička stranka. Njena popularnost opada od početka dugog sudjenja, te nije uspela da osvoji nijedno mesto u Skupštini na izborima 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.